Сала Нишког симфонијског оркестра, 20 сати

 ДУО МИХАЈЛЕСКУ

Од 2011. године, Мануела Јана-Михајлеску и Драгош Михајлеску су солисти и клавирски дуо Филхармоније Банатул из Темишвара.

Мануела Јана- Михајлеску је завршила музичку школу „Јон Виду у Темишвару и конзерваторијум „Ciprian Porumbescu“ (Национални универзитет музике) у Букурешту. Михајлеску је професор клавира при Музичком департману Западног универзитета у Темишвару. Добитник је бројних награда, међу којима је Прва награда на такмичењу „Dinu Lipatti“ 1983. године у Букурешту као и Прве награде на такмичењу „Cantarea Romaniei“ 1979,1985,1987 и 1989. године.

Специјализовала се у домену интерпретације на Real Conservatorio de Musica у Мадриду, нарочито студирајући шпанску клавирску музику код професора и пијанисте Гиљерма Гонзалеса. Објединила је студије и извођачку праксу комада из циклуса „Иберија“ Исака Албениза у њеној докторској тези „Пијанистичка техника извођења музичког импресионизма у клавирским делима Дебисија, Равела и Албениза“ одбрањеној на Универзитету музике у Букурешту 2005. године, чиме је стекла звање доктора музике. Њени радови „Предлози за приступ клавирским делима К. Дебисија, М. Равела и И. Албениза“ и „Елементи музичког језика у клавирским делима К. Дебисија“ су објављени за издавачку кућу Западног универзитета у Темишвару, 2005. године.

 Мануела Михајлеску често наступа са симфонијским оркестрима из Румуније (Темишвар, Арад, Орадеа, Крајова, Констанца). Данас је солиста Филхармоније Банатул из Темишвара, активни камерни музичар и реситалиста, наступа у главним музичким центрима Румуније и иностранству, као члан клавирског дуа са Драгошом Михајлескуом у Немачкој, Италији, Шведској, Норвешкој, Швајцарској, Србији, Шпанији, Аустрији, Мађарској и Грчкој.

Мануела Михајлеску је присуствовала као члан жирија на престижним пијанистичким такмичењима у Хаену (Шпанија) 2002. и 2005. и „Хозе Рока“ у Валенсији 2003. године; Републичком такмичењу младих пијаниста у Београду (2011); Еврорегионалном такмичењу "Алма Корнеа Јонеску" у Темишвару (2012,2014 и 2015); Интернационалном такмичењу Citta di Cosenza 2013. у Косенци (Италија) као председник жирија и на такмичењу „Бела Барток“ у Сегедину 2017. године.

Од 1990. предаје на Факултету музике, Западног универзитета у Темишвару. Позивана је да предаје на мастер-клас семинарима за клавир у Шпанији (Гранада и Гаудикс), Италији (Адриа, Кампобасо и Мантова) , Норвешкој (Универзитет Агдер) и Румунији (Темишвар и Оравица). Снимила је три ЦД издања са Драгошом Михајлескуом која су издали Видеотон Будимпешта и Show Factory, Румунија. Такође је снимала за Националну телевизију Румуније и Румунски радио.

Драгош Михајлеску је учио клавир у музичкој школи „Јон Виду“ у Темишвару. Касније је похађао конзерваторијумCiprian Porumbescu у Букурешту. Од када је дипломирао 1982. године, г. Михајлеску активно наступа као пијаниста са оркестром Филхармоније Банатул у Темишвару. Почевши од 1990. године, предавао је клавир на Западном универзитету у Темишвару. Међу многим стеченим наградама, издвајају се прве награде на националним такмичењењима у Румунији 1981,1983,1985,1987 и 1989. године, које је добио као солиста или са камерним ансамблима. Награђен је за најбољу интерпретацију III румунске народне сонате Жоржа Енескуа на националном такмичењу Г. Дима (Клуж-Напока), 1985.године.

Драгош Михајлеску се афирмисао, не само у музичком животу своје земље, већ и у иностранству, захваљујући  многобројним солистичким наступима, свирајући рецитале и концерте са симфонијским оркестрима важних музичких центара, као што су Букурешт, Темишвар, Арад, Орадеа, Крајова, Сибињ, Плоешти, Сату Маре, Таргу-Муреш. Био је солиста  оркестра Темишварске филхармоније током њихове турнеје 1991. године.

Михајлеску је изузетно посвећен камерној музици. Често наступа у Румунији, као и Италији, Бугарској, Мађарској и бившим чланицама Совјетског Савеза са челисткињом Александром Гуту. Заједно са својом женом, Мануелом Јана- Михајлеску, свира на два клавира и четвороручно. Њихов дуо је тражен у Румунији, као и у Немачкој, Шпанији, Француској, Италији, Аустрији, Мађарској, Србији, Грчкој, Норвешкој и Шведској.

Извођења г. Михајлескуа су често снимана и емитована на Румунској националној телевизији и радију. Драгош Михајлеску је 1994. и 1995. био члан жирија Интернационалног такмичења пијаниста у Брашову (Румунија), као и II међународног пијанистичког такмичења „Ella Philipp“ у Темишвару 2008. године и међународном такмичењу из клавира „Карл Филч“ у Сибињу 2016.

 Од 1990. је ванредни професор на Факултету музике, Западног универзитета у Темишвару.  Стекао је звање доктора у музици на Националном универзитету музике у Букурешту (УНМБ) са тезом „Стил у Шубертовим делима за клавир четвороручно“.


Програм

Едвард Григ (1843-1907)
Четири норвешке игре, оп. 35
Франц Шуберт (1797-1828)
Фантазија у еф-молу оп. 103, Д 940
ПАУЗА
Франц Шуберт (1797-1828)
Рондо у А-дуру оп. 107, Д 951
Сергеј Рахмањинов (1873-1943)
Шест комада за клавир четвороручно, оп. 11
Баркарола
Скерцо
Руска тема
Валцер
Романса
Слава