Сала Нишког симфонијског оркестра, 20 сати

Kлаудија Монтеро, композитор, рођена у Буенос Аиресу, Аргентина, где је завршила композицију и музичку теорију на Конзерваторијуму Алберто Гинастера. Њена дела извођена су широм Латинске Америке, УСА, Европе и Азије. Двоструки је добитник престижне награде Латин Греми у категорији Најбоља савремена класична композиција, и то 2014. године за Концерт за виолину и гудаче, а 2016. године за “Квартет за Буенос Аирес” (гудачки квартет). Њена дела наручују и изводе Chamber Orchestra of the Honorable Congress of the Nation, Париз Синфониета, Амерички гудачки квартет, Оркестар универзитета у Таипеиу, Прашка филхармонија, Валенсијански симфонијски оркестар, као и интернационални музички фестивали у Каљарију (Италија) и Хавани, Гитаренланд фестивал у Немачкој, "From the End of the World" (Тајван), Isla Verde Bronces (Аргентина) и други. Композиције Клаудије Монтеро су штампане за едиције Piles Editorial, Ut Orpheus i Brotons & Mercadal. Члан је жиријиа више композиторских такмичења и предавач по позиву  на тему специфичности аргентинске музике. Члан је Интернационалне алијансе жена у музици. Од 2003. ради као професор композиције на конзерваторијуму Salvador Segui Castellon у Валенсији, Шпанија.

Concertо en blanco y negro (Концерт у белом и црном) је концерт у три става за клавир и гудачки оркестар који насловом алудира на боје клавирских дирки. Први став је најинтензивнији и има музичку идеју приказану кроз две теме које се смењују пролазећи низ ритмичких и тоналних контраста у којима су стално присутне. Други став Quasi Pasacaglia, саграђен на темељу овог облика са сталним понављањем баса и надградњом у варијацијама и крајњом консеквенцом виолончела као једине пратње соло клавиру. Трећи став је у троделној форми, са изразито ритмичним почетком који прераста у лирски средњи део. Овај став има и каденцу која најављује повратак на прву тему. „Концерт у белом и црном“ је последњи циклус сонорног истраживања на жичаним инструменатима и њиховом међусобном комбиновању што одговара интенцији композиторке да у својим делима истиче аспект боје, осећања и слика који сједињени са музиком утичу на имагинацију и перцепцију слушалаца.

Камерни оркестар Concertante Факултета уметности Универзитета у Нишу, постоји од оснивања Факултета уметности у Нишу, а чине га студенти и алумни Факултета уметности. Из богате концертне активности издваја се на десетине целовечерњих концерата у региону, као и гостовања на фестивалима у Грчкој 2009. године, Искији и Соренту у Италији 2010, Naissus Guitar Festival у Нишу 2011, а  2012. године проглашен је за лауреата Еурооркестар фестивала у Москви, Русија.

Concertante је наступио на НИМУС-у, 2012, 2014. и 2015. године и био учесник Бољшој фестивала на Мокрој Гори 2014. године. Concertante је остварио концерт у оквиру циклуса Подијум камерне музике Центра за музику Коларчеве задужбине у Беораду, новембра 2016. године, а 10. октобра ове године оркестар је имао концерт на 27. Међународној трибини композитора у Београду.  До краја текуће године очекује се објављивање првог ЦД издања оркестра Concertante у оквиру едиције Факултета уметности у Нишу. Диригент и уметнички руководилац Камерног оркестра Concertante је проф. др Милена Ињац.


Милена Ињац (1969), редовни професор на Факултету уметности, докторирала је дириговање на Факултету музичких уметности, Универзитета уметности у Београду у класи проф. емеритус Даринке Матић-Маровић. У више наврата се усавршавала код Салвадора Мас Кондеа (Шпанија) на мастеркласу у Бечу, као и Јорме Пануле и Петера Етвоша у Сомбатеју у Мађарској.  Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији  диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. Наступала је са Београдском филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестаром ВЈ “Станислав Бинички”, Нишким симфонијским оркестром, оркестром и хором Софијске филхармоније и другим бројним симфонијским оркестрима у окружењу.

Милена Ињац је била диригент Интернационалног симфонијског оркестра, 29. ФИОЈ Интернационалног фестивала оркестара у Мурсији (Шпанија) 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Гостовала је као диригент по позиву са оркестрима у Монтевидеу и Паисандуу у Уругвају, Сан Салвадору у Ел Салвадору, Лондону у Великој Британији, Мадриду, Мурсији, Аликантеу, Агиласу и Картагени у Шпанији, Фиренци, Риму, Соренту и Искији у Италији, Софији, Видину и Шумену у Бугарској, Сарајеву у БИХ, Скопљу и Охриду у Македонији, Карлстаду у Шведској, Бечу и Грацу у Аустрији, Подгорици и Никшићу у Црној Гори, Катаринију, Атини и Кардици у Грчкој. Уметнички је руководилац и диригент сценских извођења оперете „Слепи миш“ Ј.Штрауса и опере „Севиљски берберин“ Ђ. Росинија, у оквиру пројекта Обнова оперске сцене у Нишу. Оперета Слепи миш је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду.


Др Мина Менделсон(1978), дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Ферн Рашковић 2000. године, магистрирала 2003. а тренутно је студент завршне године докторских студија виолине. Добитник је великог броја награда на републичким, савезним и међународним такмичењима. Одржала је велики број реситала у репрезентативним салама широм Србије.

 Наступала је као солиста са БГО Душан Сковран, Камерним ансамблом Мокрањац и са Гудачима Светог Ђорђа, а као члан истоименог гудачког квартета учествовала на мајсторском курсу у Лондону, у класи проф. Д. Такеноа. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристијансанду код проф. С. Гролмус и проф. С. Барадуа, као и на мајсторском курсу виолинисте С. Крстића у Котору 2003. године. Од 2002. ангажована је као заменик концерт-мајстора у БГО Душан Сковран. Наступала је на БЕМУС-у, НОМУС-у, Охридском лету, фестивалима у Софији, Бодруму и Сапанци, те фестивалима Калемегдански сутони и Уметност против рата, а снимала је за Радио и ТВ Београд. Паралелно са солистичком и камерном концертном активношћу бави се и педагогијом, 2002/2003. је била професор виолине МШ Мокрањац у Пожаревцу. На Факултету уметности у Нишу ради од 2003. године. Тренутно је доцент на Катедри за гудачке инструменте.


Мр Јованка Керковић - Аранђеловић (1961), основне и магистарске студије клавира завршила је на ФМУ у Београду, у класи проф. Мирјане Вукдраговић. Усавршавала се на клавирским курсевима код пијаниста В. Крпана, А. Валдме и Н. Штаркмана. Од оснивања Факултета уметности у Нишу ради на Катедри за клавир – главни предмет и тренутно је у звању ванредног професора.

О њеним педагошким резултатима сведочи велики број концерата и награда које добијају њени студенти на фестивалима и републичким такмичењима у Србији. Њена концертна делатност креће се од солистичких наступа реситалског типа, клавирске сарадње до солистичких наступа са Нишким симфонијским оркестром и Камерним оркестром Аморосо. Имала је запажене концерте у галеријама КНУ и Артгет у Београду и Скопљу.


Програм

Клаудија Монтеро (Аргентина/Шпанија)
-Rincones de Buenos Aires- за гудаче)
Plaza Francia
Llueve Buenos Aires
Microcentro 12.30
-Виолински концерт-
(за виолину и гудаче)
En la esquina rosada...
La Luna de enfrente
Labirinto
-Concierto en Blanco y negro-
(концерт за клавир и гудаче)
Decidido
Quasi Pasacaglia
Energico