HOME

PROGRAM

SAVET

NAŠI PRIJATELJI

NIMUS 2006


niski kulturni centar

Ante Grgin03.11.2006.
AUTORSKO VEČE ANTE GRGINA

40 godina umetničkog rada

Ante Grgin, klarinet / Beograd
Nikola Srdić, klarinet / Novi Sad
Antonela Grgin, klavir/Beograd
kvintet" NAISART"
sala Narodnog pozorišta, 20 sati

Program:

 • ANTE GRGIN:
  VARIJACIJE ZA KLARINET I KLAVIR br. 1
  RAPSODIJA ZA KLARINET I KLAVIR
  KAPRIČO br.1 i br.3 ZA SOLO KLARINET
  VARIJACIJE ZA KLARINET I KLAVIR br. 2
  KONČERTINO ZA KLARINET I KLAVIR
 • B.MILOŠEVIĆ ANTE GRGIN:
  »HAMEUM« SVITA ZA DVA KLARINETA I KLAVIR
 • Gosti studenti FU Niš/ kvintet "NAISSART"
  Marko Milovanović, Andrija Minčić, Aleksandra Stefanović, Nenad Mitić, Tadija Minčić
 • ANTE GRGIN: Asocijacije

Ante Grgin je rođen 1945. godine. Srednju muzičku školu završava u Splitu u klasi profesora Josipa Biskupovića, a 1965.godine upisuje Muzičku Akademiju u Beogradu, u čuvenoj klasi klarineta profesora Brune Brauna. Diplomira 1969. godine, a postdiplomske studije završava 1972. godine sa najvišim ocenama.

Još kao student postiže zapažene rezultate na prestižnim intenacionalnim konkursima u Ženevi, Minhenu i Pragu, kao i Međunarodnom takmičenju 'JeunessMusical" u Beogradu 1970. godine, gde osvaja drugu nagradu.

Skoro tri i po decenije Ante Grgin deluje u našoj muzičkoj javnosti kao istaknuti koncertni kamerni muzičar, solo prvi klarinetista Beogradske filharmonije od 1975. god. do današnjeg dana. Nastupao je sa mnogim orkestrima u zemlji i inostranstvu u Švajcarskoj Francuskoj Italiji, Mađarskoj, Čehoslovačkoj Rusiji Belorusiji, Kini... a kao solista i kamerni muzičar nastupao je na BEMUSu, Mokranjčevim danima, Mermernim zvucima... Član je ansambla za Novu muziku.

Uporedo sa ovim delatnostima, predstavlja se i u svojstvu stvaraoca. Kao Kompozitor Ante Grgin se iskazuje delima posvećenim klaviru, violini, violi, flauti, klarinetu, oboi, fagotu, trubi, horni. U njegovim delims preovlađuje sklonost prema slobodnoj formi, stilski obrasci simfonziranog džeza evergrin harmonija, folklorne ritmike balkanskog tla i naglašena melodioznos kao sastavni deo prirode istrumenta kome je posvetio izvođaštvo stvaralaštvo. Među brojnim izvođačima njegovih kompozicija nalaze se i svetska imena kao što su Irena Grafenauer i Mate Bekavac.

Pedagoške aktivnosti Ante Grgina zapoćinju 1995. god. kada postaje vanredni, a od 2002. god. i redovni profesor za predmet klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Iz njegove klase potekli su vrsni mladi klarinetisti poput Velibora Vučkovića, Vladimira Uroševića i Andrije Igića koji su dobitnici brojnih nagrada na muzičkim takmičenjima. Značajan broj njegovih studenata deluje u beogradslcim orkestrima.

Ante Grgin dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se izdvajaju nagrada"Dositej Obradović' Spomen plaketa grada Beograda, Zahvalnica FMU, Zlatna medalja Beogradske filharmonije povodom 75. godina rada ove institucije, Srebrna medalja Unrverziteta umetnosti kao i nagrada UMUSa.

Nikola Srdić je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1975. godine, u klasi profesora Brune Brauna, a 1977. godine stekao titulu magistra u klasi istog profesora. Godinu dana se usavršava u Parizu kod profesora Ulysse Delecjuse.

Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim konkursima, od kojih je najznačajnija Specijalna nagrada na konkursu u Minhenu 1973. godine.

Kao solista i kamerni muzičar gostovao je u svim glavnim muzičkim centrima Jugoslavie, kao i Francuskoj, Belgiji, V. Britaniji, Holandiji, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Nemačkoj, Mađarskoj.

Nastupao je sa mnogim orkestrima: Beogradska, Zagrebačka, Makedonska, Sarajevska, Vojvođanska filharmonija, Temišvarska filharmonija, Filharmonija gornje Češke, beogradski kamerni orkestar “Dušan Skovrani”, Novosadski kamerni orkestar i dr. Sarađivao je sa poznatim gudačkim kvartetima: Klima kvartet, Korali kvartet, Mojsije kvartet, Beogradski gudački kvartet. Snimao je domaće i strane RTV programe.

Redovni je profesor klarineta Akademije umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci.

Antonela Grgin rođena je u Beogradu gde je završila srednju muzičku školu J. Slovenski u klasi prof. Ljiljane Ponomare Siudirala je na FMU u Beogradu u klasi prof Jasmine Gavrilović, a diplomirala je u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Specijalizirala je kamernu muziku u klasi prof. Olivere Đurdević. Učesivovala je kao kamerni muzičar i umetnički saradnik na brojnim koncertima sa eminentnim umetnicima. Postoje zableženi mnogobrojni snimci za arhive RTS-a. Takođe je učestvovala u raznim TV emisijama. Radi kao umetnički saradnik na FMU u Beogradu.

dot
2006 Copyright by Niški simfonijski orkestar
Powered by INTERACTIVE