Сала Нишког симфонијског оркестра u 20ч

Саша Николовски – Ђумар

Саша Николовски – Ђумар рођен је у Битољу 1966. Дипломирао је на ФМУ (одсек за музичку теорију и педагогију) као студент генерације. Завршио је и одсек композиције и дириговања и дипломирао са највишим оценама. Након дипломирања волонтирао је у Македонској филхармонији и помагао В. Чавдарском и А. Лековском у Македонској опери и балету. Од 1993. био је музички директор Летњег музичког кампа Музичке омладине Македоније и главни диригент Омладинског камерног оркестра, где је дириговао многим наступима на летњим фестивалима у Охриду и Скопљу. Године 1995. наступао је са оркестром на педесетој годишњици Светске федерације Музичких омладина у Будимпешти. Исте године формира међународни оркестар за савремену музику “Синтеза”. Наставио је да развија своје диригентске вештине на конзерваторијуму Н. Р. Корсаков у Санкт Петербургу, у класи проф. И. Мусина и М. Кукушкина, где је имао прилику да сарађује са диригентима као што су Ј. Темирканов и В. Гергијев. Од 1996. живи у Македонији, где наставља сарадњу са хором и оркестром Факултета музичке уметности у Скопљу, Омладинским камерним оркестром, Музичком омладином Македоније, Опером и Балетом, Македонском филхармонијом, Македонским камерним оркестром и Ансамблом “АЛЕА”, наступајући на фестивалима: “Охирдско лето”, Хераклејском вечерима, „Мајским оперским ноћима“, и др. Завршио је мастер студије 1999. године са највишим оценама на академији Панчо Владигеров (Софија), изучавајући оркестарско дириговање код В. Казанџиева и оперско дириговање код Б. Хинчева. За свој рад са ансамблом за савремену музику “Света Софија” добио је награде Георги Божиков за најбољу представу на фестивалу Дани македонске музике. Наступао је у Мађарској, Румунији, Србији, Бугарској, Аустрији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској. Предаје дириговање, и Оперски студио на ФМУ у Скопљу. У његовој класи дириговања дипломирао је велики број студената, а посебно истиче и своје студенте, чланове оперског студија, који су стално ангажовани на оперским сценама у земљи и иностранству.


Вангелис Тригас

Вангелис Тригас је бузукиста и извођачки педагог. Рођен је у Аргосу, где је у раном детињству први пут свирао бузуки у друштву свог оца који је бузукиста-аматер. Сарађивао је са познатим музичарима као што су: М. Фарантури, Г. Даларас, Х. Алексиоу, Д. Митропанос, М. Митсиас, М. Ледакис, В. Лекас и Г. Андреатос са којим је концертирао у Грчкој и иностранству. Године 2015. наступао је са разним ансамблима, а најзначајнији су Универзитетски хор из Есена, хор „Unna“ и „Neue Philarmonie Westfalen“ симфонијски оркестар. Добар део свог личног и професионалног живота посветио је истраживањима и анализама бузукија, што је пресудно утицало на њега. То је резултирало добро документованом техником, праћеном интегралним курикулумом, сродном онима који се користе при учењу класичних инструмената. Као коначан исход оваквог посвећеног рада, објављено је тротомно уџбеничко издање „Vangelis Trigas-Method for string Bouzouki“. У последње време усмерен је ка изучавању грчке народне музике, као и снимању и документовању највећег дела грчког фолклорног наслеђа. Аутор је и 27 књига које садрже нотне записе песама и инструменталних дела која су снимљена у оригиналу. Тригас је снимио 6 ЦД издања и учествовао у многим другим студијским и концертним снимањима. Осим концертирања, бави се и подучавањем: како уживо са ученицима, тако и путем Скајпа. У Грчкој и иностранству редовно одржава семинаре са темом учења свирања на бузукију, али и о грчкој фолклорној музици. Његов циљ је да успостави организован метод за учење бузуки технике, при чему се овај инструмент не би посматрао само као народни, већ и као модеран инструмент са активном улогом у обликовању савремене грчке музике.


Никос Катсикис

Никос Катсикис је рођен и одрастао у Атини. Врло рано је открио љубав према музици, будући да је у широј породици био окружен музичарима. Са 7 година је почео да учи да свира мандолину са С. Хартофилакасатом. Тада је имао неколико концерата и телевизијских наступа са ансамблом мандолина „Music Lovers Athens Corfu Union”. Свој први бузуки купио је са 13 година и био је самоук. Након периода наступа по ноћним клубовима, почео је да изучава бузуки, теорију и хармонију са проф. Т. Папавасиолум. Поред тога, много је научио и од великих бузукиста, чију је уметност интерпретације проучавао кроз бројне снимке. Концертирао је са познатим солистима као што су Зафироу, Пападопулос, Мораитис, Визас и др, који су значајно утицали на његов извођачки стил. Сарађивао је са реномираним грчким композиторима (М. Плесас, Ј. Спанос, С. Краунакис, Т. Карамоуратидес) и певачима (С. Белоу, А. Репанис, Х. Алексиоу, Д. Галани, А. Протопсалти, Е. Арванитаки и др.), на концертима, снимањима и у ноћним клубовима, како у Грчкој, тако и у иностранству. Сарађивао је и са ансамблима: "Manos Hadjidakis", "Orchestra of Colours", "Camerata", "Mikis Theodorakis" и ансамблом Грчке националне РТВ на концертима у „Herodium“ позоришту и Атинској концертној дворани. Остварио се и као композитор, а прво издање његовог дела објављено је 1998. Године 1999. са тројицом колега основао је бузуки квартет „Rast“ са којим је остварио неочекиван успех и снимио два компакт диска. Члан је и триа "Los Tre Swing" у коме комбинују музику М. Киотиса са свинг стилом Ђ. Рајнхарда. Био је музички саветник режисера филма „Ouzeri Tsitsani" (2015), са циљем што аутентичније интерпретације бузукија, гитаре и багламе. Од 1999. бави се подучавањем деце од 8 до 18 година у Центру за младе (Дафни).


Програм

Трајко Прокопиев (1909 – 1979)
Свита бр. 2 (На сабору) из балета Лабин и Дорјана (1958)

Теодор Броутзакис (1969)
Концерт за 2 бузукија и оркестар

Зоран Симјановић (1946)
Филмска свита

Сони Петровски (1977)
Пијани танец