Сала Нишког симфонијског оркестра

Мирослав Матејка

Мирослав Матејка учествовао је у преко 50 премијерних извођења музике савремених чешких композитора. Студирао је на Конзерваторијуму у Прагу (проф. Ј. Риделбаух) и на Карловом универзитету у истом граду. Наступао је као солиста са најпрестижнијим чешким оркестрима, а од 1992. је уметнички руководилац клавирског квартета „Ансамбл Мартину“. Са овим ансамблом снимао је за бројне продукцијске куће, али и за националну чешку телевизију и радио. За Шпански национални радио снимили су дела Мартинуа, Вебера и Лукаша. На свом репертоару Матејка има композиције класичне литературе, али и савремене ауторе. Као солиста и камерни музичар наступао је на бројним концертима и фестивалима у земљи и иностранству, као што су „Прашко пролеће“, „Моравска јесен“ у Брну, „Будапештанско пролеће“ и др. Матејка је реализовао турнеје широм Европе, Кине и у Бразилу. Радио је као директор компаније „Czech Touches of Music“ и као саветник за односе са јавношћу и медије при Чешком парламенту.


Бледар Зајми

Бледар Зајми, виолончелиста, рођен је у Тирани. Тренутно је ангажован као концертмајстор Националног позоришта у Прагу. Годинама уназад градио је запажену уметничку каријеру на 3 континента, у преко 30 држава, и остварио више од 15 соло и камерних снимака, са стилски широко конципираним репертоаром: од барокне до савремене музике. Након што је 1997. дипломирао на Музичкој академији (проф. Р. Лојда) са највишим оценама, похађао је мастер студије у класи славних педагога као што су Б. Пергаменишков на „Чело академији“ у Кронбергу, Немачка (1996) и Ј. Чукро на „Летњој академији“ у аустријском граду Семерингу (1997). Лауреат је многих националних и интернационалних такмичења (Албанија 1985, Италија 1999. и 2004.), а остварио је и бројне трајне снимке за радио и телевизију у Јапану, Бразилу и широм Европе. Наступао је као солиста са оркестрима у Чешкој и широм Европе, а осим тога концертирао и у Јапану, Бразилу, Кини, Израелу и Јужној Кореји. На фестивалима „Прашко пролеће“, "Pontes", „Јерусалимско концертно друштво“ и др. добијао је увек позитивне критике. Зајми свира на француском инструменту марке "Mirecourt".


Андрија Мамутовић (клавир)

Андрија Мамутовић (клавир) је рођен у Нишу, где је стекао основно и средње музичко образовање у класи проф. Б. Младеновића. Током школовања је освојио велики број награда на републичким и међународним такмичењима. Добитник је награде „Constantinus“, која се додељује најбољем младом уметнику Србије до 18 старости. Основне и мастер студије је завршио на Факултету уметности у Нишу, у класи проф. А. Сердара. Током студирања је учествовао на такмичењу младих пијаниста у Нишу (I награда), такмичењу “Chopin in memoriam” у Варни (IV награда), такмичењу “Охриски бисери” (I награда), међународном такмичењу младих пијаниста ,,Даворин Јенко“ (I награда), такмичењу младих пијаниста у Шапцу (I награда). Захваљући награди са Охрида, добио је чланство у организацији „EMCY”. Био је полуфиналиста конкурса "Jeunesses musicales", као и учесник такмичења „Boesondorfer“ у Фениксу, Аризона. Полазник је мајсторских курсева професора Б. Краљевића, А. Сердара, М. Михајловића и Ј. Кота. Наступао је у Србији, Македонији, Бугарској, Грчкој, и на фестивалима Нимус, Constantinus и Evmelia. Добитник је Константинове стипендије и награде Факултета уметности у Нишу за најбољег студента музичког одсека, као и дипломе фондације “Зографски” за извођење свите за клавир композитора Т. Зографског. Студент је завршне године докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. А. Сердара. Ради као асистент на клавирској катедри Факултета уметности у Нишу.


Програм

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791)
Соната за флауту, виолончело и клавир, Еф-дур, К. 13
“Allegro”
“Andante”
“Menuetto I”
“Menuetto II”

Роберт Шуман (1810 – 1856)
Фантастични комади оп.73 за чело и клавир (1849)
Нежно и изражајно
Живо, лако
Брзо и ватрено

Антоњин Дворжак (1841 - 1904)
Хумореска за флауту и клавир
Aнтоњин Дворжак (1841-1904)
Тихе шуме оп. 68 за чело и клавир (1883)

Карл Мариа Вебер (1786 – 1826)
Трио за флауту, виолончело и клавир, ге-мол, оп. 63
“Allegro moderato”
“Scherzo. Allegro vivace”
“Schäfers Klage. Andante espressivo ”
“Finale. Allegro”