Сала Нишког симфонијског оркестра, 20 сати

Концерт хора Учитељске лире

Мешовити хор „Учитељска лира“ Ниш као део Учитељског друштва постоји већ 22 године.Са преко 350 успешних наступа стално је присутан у културном животу града Ниша,Републике Србије као и ван граница (наступи у Бугарској –Софија,у Македонији-Скопље,Мађарска –Сант Андреа ) од Грачанице до Суботице.
Овај хор је преознатљив по свом богатом репертоару песама изворне,народне староградске,духовне,патриотске и етно музике ,романси и арија из дела озбиљне музике.Хор пева и италијанске,руске,македонске,циганске,грчке песме.Одликује се емоцијом која шири хоризонте пријатељства међу људима уз велики ентузијазам и љубав према лепој и квалитетној музици без које је уметност незамислива.Мешовити хор Учитељска лира по позиву у наредном периоду иде на сусрете хорова Темерин у Војводини и на Крфу-Грчка Агиос Матеос итд.
Диригент на програму је професор музике Бранислав Пешић Руководилац хора Професор Рада Лазаревић


Dirigent mešovitog hora “Učiteljska lira” Branislav Pešić je rođen u Nišu 17.04.1981. godine. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Nišu, pa ovaj amaterski horski ansambl dobija crtu profesionalizma pod njegovom palicom. Branislav Pešić vodi ovaj četvoroglasni hor već 7 godina. Dirigovao je uspešno na koncertima u Nišu, ostalim gradovima Srbije i van granica naše zemlje na međunarodnim festivalima,gde je “Učiteljska lira” dostojno predstavila naš grad i Srbiju.


In memoriam: Jovica Gavrilović, profesor muzike 06.10.2016.

Čika Joca,kako su ga svi zvali,nažalost,nije više sa nama.
O čika Joci može se puno toga reći,ali to neće biti dovoljno da se opišu svi njegovi kvaliteti i postignuća.
Veoma plodan stvaralac,kompozitor velikog broja horskih,instrumentalnih i dečijih kompozicija.Izvođač posebnog senzibiliteta i veliki poznavalac muzičkog izraza. Svoju karijeru gradio je od mesta nastavnika muzičke kulture u OŠ „ Ljupče Nikolić „ gde je radio i bio jedan od osnivača muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu. Profesor čuvene Pedagoške akademije u Aleksincu i profesor Više muzičke škole u Nišu.Iza njega je na stotine koncerata,festivala, partitura, aranžmana i nekoliko objavljenih knjiga. Ipak, u njegovom radu posebno mesto zauzima opus stvaralaštva za decu koju je voleo i kojoj se u radu bezrezervno posvećivao.
Iza Jovice Gavrilovića ostaje stvaralački opus koji je dovoljan da se njegovo ime pominje još dugo, a na ponos svih nas koji smo ga poznavali, kao i čitavog Aleksinca. Nastavnici muzike su probuđeno interesovanje oblikovali, negovali, razvijali i polako gradili temelje budućeg muzičkog života. Pored predanog rada i doprinosa svih nastavnika muzike, kako osnovnih škola, tako i gimnazije i učiteljske škole, niko to nije bolje radio od Jovice Gavrilovića,bar kada su u pitanju generacije osnovaca. Njegov talenat i marljivost su jednostavno morali biti ispoljeni i izvan okvira njegove nastave u OŠ „Ljupče Nikolić“.
Muzičar velikog talenta, čovek velikog srca, večito mlad i gotovo dečačkog duha, došao je na ideju da formira prvi dečiji orkestar u Aleksincu. Bio je to mešoviti orkestar u kome se,osim instrumenata Orfovog instrumentarija, našla i gitara, a kao vrstan pijanista uključio je i klavir u sastav orkestra. Na repertoaru ovog ansambla našle su se dečije pesme, narodne melodije, popularne kompozicije različitih žanrova, autorske i kompozicije iz klasičnog repertoara, a sve u aranžmanima „čika Joce“. O ovom zanimljivom ansamblu interesantnog i neobičnog zvuka se brzo pročulo, pa su usledili brojni nastupi i gostovanja širom Srbije, ali i Hrvatske i Slovenije. Njihova izvođenja u više navrata su se čula na radio-emisijama Radio Beograda i Radio Niša, a zabeležena su i gostovanja u TV emisijama Magnet i Nedeljno popodne Televizije Beograd. U sastavu ovog orkestra vremenom će se naći sve veći broj učenika muzičke škole, što je dalje unapredilo rad orkestra. Budući da je karijera odvela Jovicu Gavrilovića najpre do učiteljske škole, a kasnije i do više muzičke škole u Nišu gde je radio kao profesor aranžiranja, ovaj ansambl prestaje sa radom. Međutim, na inicijativu muzičke škole, ansambl je obnovljen i od 2009. godine je nastupao redovno na gotovo svim koncertima muzičke škole, što će se videti i u monografiji muzičke škole „Vladimir Đorđević“, koja je u pripremi.

први део:
1.Тиха ноћ - аранжман
2.Што се море мисли моје - аранжман
3.Љубила сам црно око - аранжман
4.Све док је твога благог ока - аранжман
5.Мој најлепши сан – Јовица Гавриловић
6.Он је био моја прва љубав – Јовица Гавриловић
7.Нема више старог Ниша – аранжман
Музичка пауза – клавир Марко Миливојевић
други део:
1.Хајде Като хајде злато – аранжман
2.Хајд на Рогаљ момче – аранжман
3.Девојче плавојче – аранжман
4.Звони звонце,чобан тера овце – аранжман
5.Три сам дана кукурузе брала – аранжман
6. Милица је вечерала – аранжман
7. Бољарка – аранжман
8.Невен коло – аранж,ман
9.Јечам жњела – аранжман

Концерт је посвећен лику и делу композитора сарадника и драгог пријатеља
пост хумно Јовици Гавриловић по идеји гђе Миленије Крстић, која је 18 година сарађивала са композитором.
Руководилац хора:Професор Рада Лазаревић