Сала Нишког симфонијског оркестра, 20 сати

Лудмил Ангелов

Рођен у Варни, Лудмил Ангелов је дипломирао на Државној академији у Софији. Освајао је награде и дипломе на међународним такмичењима, као што су Сенигаља у Италији, Фредерик Шопен у Пољској, Интернационално такмичење у Палм Бичу (САД) и Мајстори клавира у Монте Карлу. Наступао је у концертним дворанама као што су : Берлинска филхармонија, Музикферајн у Бечу, Концертхебау у Амстердаму, сала Плејел и сала Гаво у Паризу, Театар миланске Скале, Линколн центар у Њујорку, Стара опера у  Франкфурту, Херкулес сала у Минхену, ККЛ у Луцерну, Циришка опера, Брукнерхаус у Линцу, Аудиторио национал у Мадриду, Московски конзерваторијум, сала Националне Филхармоније у  Варшави и  дворана КБС у Сеулу и многе друге.

Шопенова музика представља константу у његовој каријери. Током сезоне 1987/88. је извео комплетан Шопенов опус за соло клавир у серији од 12 реситала и од тада је учествовао на неким од најзначајнијих Шопенових фестивала у Пољској, Белгији, Француској, Италији и другим земљама. Добитник је награде Grand Prix du Disque Chopin за снимак извођења Шопенових ронда и варијација, додељене од Националног Шопеновог института у Варшави.

Лудмил Ангелов предаје на Новом бугарском универзитету у Софији, као почасни професор од 2013. године. Одржава мастер-клас семинаре широм света и био је члан жирија на многим међународним такмичењима, укључујући Шопеново такмичење у Варшави (2010. и 2015. године). Пољско Министарство културе му је доделило медаљу „Глориа Артис“ за допринос промовисању пољске музике у свету.

Снимао је за издавачке куће Ар-Си-Еј, Данакорд, Гега њу, Нон профит мјузик, Пентатон и Токата класикс. Јуна 2015. је са Би-Би-Сијевим шкотским симфонијским оркестром снимио, недавно откривен, рани Концерт за клавир Морица Мошковског. То је први снимак ове композиције у свету а издао га је Хиперион.


Свилен Симеонов је афирмисан као један од најистакнутијих диригената Бугарске. Добитник је награде „Музичар године“ (1999) са софијским оркестром „Амадеус“ коју додељује Бугарски национални радио, награде „Кристална лира“ (2001) са оркестром Collegium Musicum – Банкја и награде  „Златна Лира“ (2007) са оркестром „Симфонијета Софија“ за висока достигнућа у извођачким уметностима.

Маестро Симеонов је шеф-диригент оркестра “Симфонијета Софија“, софијског оркестра „Амадеус“ и Видинског државног симфонијског оркестра а гостујући је дирегент Бечког оперетског подијума (Operetten Buhne Wien, Heinz Helberg, 2004-2006), као и Театро лирико д’Еуропа (oд 2001. године) и Штраусовог фестивалског оркестра (од 2007. са Еуроконцертом и Промоконцертом).  

Дипломирао је на "Панчо Владигеров" Државној академији у Софији, Академији за музику и плес у Пловдиву, на одсецима кларинет и дириговање. Такође је завршио студије дириговања у класи проф. Салвадора Мас Кондеа на Бечкој музичкој академији. Током претходних ангажмана, био је музички директор и диригент Оперско-симфонијског друштва Бургас.

Посвећени педагог,  Симеонов је подучавао дириговање у Софији, Сеулу, Грчкој (Козани и Власти), Ханоју (Вијетнам), Италији („Фестивал оф д гулф“) и САД (Државни универзитет Јангстаун и Музичка школа Дејна - Охајо, Thiel College и Вестминстер колеџ – Пенсилванија). Често је позиван да води курсеве и мастер-клас семинаре на фестивалима широм света.

Маестро Симеонов је цењен од стране штампе због својих извођења. У водећем бугарском музичком часопису  „Музички хоризонти“ се наводи: „Осећала се сугестивност диригента, који је успео да усади такву емоцију у жице инструмената, која је навела слушаоце да задрже дах и са њим поделе тај тренутак… …исповест  Чајковског (Серенада за гудаче), рад генија, пробудила је најдубља осећања публике, која је изразила своју захвалност бурним аплаузом“. 

Симеонов је гостовао у многим земљама широм Европе, Азије и Америке. Наступао је у ,практично свим, престижним концертним дворанама света, међу којима су: дворана Берлинске филхармоније, Златна сала „Музикферајна“ у Бечу, „Концертхебау“ – Амстердам, дворана „Бугарска“ – Софија, Центар уметности у Сеулу, Бунка Каикан центар – Токио, Викторија хол – Женева, Тонхале – Цирих, РАИ дворана Артуро Тосканини – Торино, Палау де ла музика - Барселона, Аудиторио национал де музика – Мадрид, Театро монументал – Мадрид, Аудиторио Алфредо Краус – Лас Палмас, Koлисеу –Лисабон, Кућа музике – Порто, Концертна дворана Билкент – Анкара,  Левент центар – Истанбул, Сава центар, Мегарон – Атина, Мегарон – Солун, Фестивалска дворана – Осака, Центар уметности Аичи – Нагоја, Театар Винтерхур, сала Вроцлавске филхармоније,  Српско народно позориште у Новом Саду, Театро аудиторио – Куенка, Театро социале ди Мантова, Театар Фор де  Франс – Мартиник, историјски локалитет у Баалбеку – Либан, Аполонов амфитеатар – Патра, Иродов амфитеатар у Атини, Антички амфитеатар – Охрид и сала Нишког симфонијског оркестра.

Од 1994. године, маестро Симеонов је музички директор и шеф-диригент софијског оркестра „Амадеус“ а 2001. године постаје главни диригент Видинског државног симфонијског оркестра.  Након што је, 2003. године, маестро Симеонов ангажован као шеф-диригент „Симфонијете Софија“, овај ансамбл постаје један од најтраженијих бугарских оркестара.


Програм

ПРОГРАМ
Леонард Бернштајн (1918-1990)
Увертира за оперету „Кандид“ (1956)
Џорџ Гершвин (1898-1937)
Концерт ин Еф (1925)
Allegro
Adagio - Andante con moto
Allegro agitato
ПАУЗА
Франц Лист (1811-1886)
Мађарска рапсодија бр. 2
Морис Равел (1875-1937)
Болеро (1928)