Сала Нишког културног центра 20 сати

БИЉА КРСТИЋ И БИСТРИК ОРКЕСТАР

Биљана Крстић

Рођена је у Нишу 09.11.1955 године, где је завршила основно и средње музичко образовање у МШ. Др.Војислав Вучковић. Дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду – теоретски одсек. Радила je као професор солфеђа и клавира у музичкој школи „Ст.Ст. Мокрањац“ у Неготину. На домаћој поп сцени Биљана је присутна дуги низ година. Била је стални члан група Сунцокрет и Рани мраз Ђорђе Балашевић. Током студија на ФМУ, започиње соло каријеру. Објавила је три албума поп орјентације : „Превари вечерас своје друштво самном “, „ Из унутрашњег џепа“, и „Биља“ . Албум „ Лоптом до звезда“ са текстовима наших еминентних песника наменила је деци. Била је члан хора „Collegium musicum“, и „Хора младих др. Војисалв Вучковић“ из Ниша. Певала је у филмовима : “Није него ”‚ „Зона Замфирова “ , и документарно играном филму РТВ „Крушедол - 500 година”...

18 година ради са оркестром Бистрик, са којим на најбољи  начин промовише наше етномузиколошко наслеђе. Направила је спону између нашег изворног музичког стваралаштва и савремених тенденција.

Добилa је бројна признања критичара и публике на концертима широм Европе и света. У прилог томе говори и чињеница да је Биља била позвана као једини женски извођач са Медитерана на фестивал “Mostra Sesc de Artes” у Сао Паолу као члан Mediterraneo Orchestra, састављеног од 25 најквалитетнијих World Music извођача из целог света. Наступала је у Риму у Колосеуму са Реј Чарлсом, Мерцедес Сосом, Каледом... на фестивалима у Индонезији, Бразилу, Америци, Канади, Русији, Турској, Грчкој, Пољској, Француској, Италији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Румунији, Украјини, Руминији, Француској…

Значајније награде

Принчева награда / најбољи етно албум године - цд “Бистрик” – Југославија 2001

Принчева награда /најбољи етно албум године - цд “Записи” – Србија и Црна Гора 2003

Годишња награда  Фестивала Беовизија – цд “Записи” - Најбољи етно албум 2003

Награда за филмску музику “Зона Замфирова” – 2003 Award SPAIN /PREMIO A LA MEJOR BANDA – MOSTRA DI VALENCIA DEL MEDITERRANI 2003 "Zona Zamfirova”

Годишња награда  Фестивала Беовизија /Најбољи етно албум 2007 –  цд " Тарпош "

Принчева награда за најбољи етно албум године цд “Тарпош” 2007 (Црна Гора)

TV Metropolis награда за најбољи албум традиционалне музике - цд " Тарпош " 2008

Годишња награда Фестивал Беовизија - промовисање српске музике у иностранству 2008год.

За трећи албум Тарпош добила је одличне критике и признања најпрестижнијих свестских магазина специјализованих за World Music:

- Songlines magazine UK Top of the World No.6 - цд “Тарпош”

- Trad Magazine, France – Bravos Award – цд “Тарпош”

Од 2012 године Биљана држи сталну  вокалну радионицу Бистрик (за младе певаче).

2013 године је објављен четврти a cappella албум Извориште (ПГП РТС) на коме је представљено вокално богатство српске традиционалне музике. Исте године је објављена и књига Извориште са партитурама песама са истименог албума.

2014 заједно са Микијем Станојевићем радила на музици за филм редитеља Срђана Кољевића - Бранио сам Младу Босну и добила признање Grand Prix Фестивала СОФЕСТ 2015 за музику.

  1. објавила је са групом Бистрик албум Свод, за енглеску издавачку кућу из Лондона ARC music.

Биља је :

- добитник „Златне медаље“ Културно просветне заједнице за допринос у култури.

- добитник признања Златни Беочуг

- редован члан Академије сценско – музичке уметности Србије

- била члан управног одбора – националног ансамбла Коло

- била заменица   председника World music асоцијације Србије

- музички уредник на РТС-РБ1

БИСТРИК ОРКЕСТАР – са својим колегама са ФМУ-а оснива оркестар Бистрик 2001. године и са њима постиже велике успехе у свету и у свету на преко 500 концерата. Оркестар броји 9 чланова:


Драгомир Станојевић - клавијатура, пратећи вокал

Пијаниста, композитор и аранжер. Завршио клавир на Факултету Музичке Уметности у Београду. За време студија награђиван за извођење Бетовенове музике. Поп музиком се бави од средине 80-их година када се прикључио култној групи Последња игра лептира, за коју је компоновао више хитова. 1995 године победио на фестивалу Менаџеров шлагер, а годину дана касније и на Песми Медитерана у Будви. 1999 на дечјем фестивалу у Рожају добија награду за композицију и аранжман. Радио песме за наш најгледанији филм Зона Замфирова и музику за филм Балканска браћа. У Бистрик Оркестру је од оснивања. Тренутно је на месту главног музичког уредника Првог програма Радио Београда.Слободан – Бата Божанић бас гитара, пратећи вокал

Каријеру започео 70-тих година. По дипломирању биологије на ПМФ-у у Београду завршава и школовање на “Мусицианс Институте – Б.И.Т.” у Холивуду (Калифорнија) са одличним успехом. Снимао и наступао са бројним извођачима роцк (Бајага, ЕКВ, Рамбо Амадеус, Здравко Цолић…) и јазз музике (Влада Маричић, Неша Петровић, Јован Маљоковић, Лазар Тошић, Ларрy Цорyелл, Јазз Оркестар РТС).
Различити сусрети допринели су да се развије у музичара спремног да одговори свим изазовима. То се пре неколико година препознали и најпознатији српски музички критичари, када су га изабрали међу пет најбољих југословенских басиста свих времена у анкети листа Статус. Од 2004 води свој јазз qуинтет са којим је издао албум “Успомене”.


Ненад Јосифовић, виолина, пратећи вокал

Дипломирао на ФМУ – одсек виолина. Био је стипендиста музичке школе Станковић и члан Филхармоније младих “Борислав Пашћан”. Сарађивао на снимању ЦД-а са нашим познатим виолинистом Стефаном Миленковићем. Паралелно са тим од 1991. године повремено свира у оркестрима при Културно-уметничким друштвима и клубовима. Ради као студијски музичар. Тренутно се бави и педагошким радом. Стални је члан Бистрик Оркестра од оснивања. Добитник је награде за музику документарног филма о Косову - “Кућа на путу”. (Карлове Вари – Чешка)


Ненад Божић, гитара, тамбура, пратећи вокал

Потиче из музичарске породице. Музиком се бави више од 25 година. Заједно са Биљом био члан легендарне групе “Сунцокрет” као гитариста, композитор и аранжер. Сарађивао са многим солистима и ансамблима, на концертима и као студијски музичар. Велико искуство стекао у домаћим и иностраним клубовима. Има статус естрадног уметника. Живи и ради као музички уредник Центра за културу у Зрењанину.Маја Клисински перкусиониста и пратећи вокал

Студијски музичар од 1991.године. Сарађивала са бројним музичарима југословенске сцене (Дејан Цукић, Бабy Долл, Лаза Ристовски и Саша Локнер, Нада Кнежевић, Корнелије Ковач, Спеед Лимит/Јуст, …), на концертима, музичким фестивалима, ТВ-схоњ програмима и еминентним београдским клубовима. Свирала је у бендовима ‘’Роллинг Синглес’’, ‘’Мисија’’, ‘’Ђура и морнари’’ и члан је Бистрик Оркестра од оснивања. Завршава Филозофски факултет у Београду, одсек – психологија и похађа едукацију из Телесне психотерапије.Заљубљеник је у необичне звуке и бразилски ритам. Сваки креативан рад је за њу посебан изазов.
Ружа Рудић, пратећи вокал, ситне удараљке

Завршила Факултет Музичке Уметности у Београду - диригент и етномузиколог. Дириговала Суботичком и Београдском филхармонијом као и Симфонијским оркестром ЈНА, као члан музичке омладине. Била је и асистент диригента Женског Академског хора Цоллегиум мусицум. Музички сарадник на 56 кратких филмова, добитник бројних награда на Фестивалима кратког анимираног и документарног филма у Француској, Русији, Бугарској и тадашњој Југославији. Као аутор и извођач музике за филм “Колатерална штета“, учествовала на Канском Фестивалу. Новинар и водитељ музичких емисија првог програма Радио Београда. У Бистрик Орцхестру креира и дизајнира костиме за наступе.
Наташа Михаљинац пратећи вокал, ситне удараљке

Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, на одсеку за етномузикологију. Била је члан женске певачке групе етномузиколошког одсека као и члан еминентног академског хора „Collegium Musicum“. Ради као професор традиционалног народног певања у музичкој школи „Мокрањац“,Прикупљањем грађе са терена и записа традиционалних народних песама из свих крајева Србије дала је допринос при формирању извођачког репертоара „Бистрика“, цији је цлан од оснивања. Наташа је и аститент је у вокалној радионици Бистрик коју води Биља, са маладим талентованим певацима из Србије.
Невенка Радонић, пратећи вокал, ситне удараљке

Завршила ФМУ у Београду и средњу музичку школу – одсек хармоника. Десет година бавила се педагошким радом као професор хармонике Радила у Радио Политици као музички сарадник и уредник. Тренутно запослена као хорски певач у професионалном хору Војске Србије ’’Станислав Бинички’’, који је у дугогодишњој традицији сарађивао са бројним светским инструменталним и вокалним солистима и диригентима. Такође је хонорарно сарађивала са Хором РТС-а. У Бистрик Оркестру је од 2005. године.

Ђурађ Плавшић тон мајстор, хармоника

рођен 07.10.1958г у Београду. Завршио ЕТСЦ ,,Никола Тесла", ЕТФ. Запослен, фирма КВИН. Ради дизајн звука и свира хармонику са Биљом Крстић и Бистрик оркестром, хонорарни сарадник Дома синдиката, дугогодишњи тон-мајстор анамбла ,,Станислав Бинички“ . Хармонику свира од ране младости у АКУД ,,Бранко Крсмановић“.

Програм

1) Korube, instrumental (muz/arr.Dragomir Stanojević) 4.50
2) Ma fakut muma frumose (arr.Ljubomir Ninković) 4.43
3) Izgrejala sjajna mesecina (arr.Ljubomir Ninković) 3.22
4) Jovano, Jovanke (arr.Lj.Ninković/B.Isaković) 4.23
5) Kraj potoka bistre vode (arr.Dragomir Stanojević) 4.25
6) Kočija se ljulja a cappella ( muz.Krasimir Kondov/) 2.30
7) Splet Oj Moravo (arr.Lj.Ninković/B.Isaković)
8) Prošeta devet majko godini (St. St. Mokranjac/arr.Lj.Ninković/B.Isaković)
9) Kozar, Zurli trestat, (St.St.Mokranjac /arr.Lj.Ninković/B.Isaković 3.12
10) Veliko Narodno Oro (B.Isaković) 3.45
11) Pletenica, instr (muz./arr/arr.Slobodan Božanić) 3.20
12) Svu noć mi bilbil prepeva (arr.Dragomir Stanojević)
13) Šta se ono zeleni (arr. Dimitrije Obradović)
14) Jano sevdalino (arr.Ljubomir Ninković) 4.10
15) Evo srcu mom radosti (arr. Dragomir Stanojević)
16) Ne goni konja mori momice (arr.Dragomir Stanojević) 3.52
17) Petlovi mori pojev (arr. Dragomir Stanojević)
18) Gde ima voda studena Radule (arr.Dragomir Stanojević) 3.04
19) Puce puska niz godu zelenu (arr.Dragomir Stanojević) 3.20
20) Chaje šukarije (arr. Branko Isaković)
21) Dum daga duma daga (arr.Lj.Ninković/B.Isaković) 5.10