Сала Нишког симфонијског оркестра u 20ч

Бранка Парлић,  клавир(Нови Сад)

Бранка Парлић је дипломирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. О. Михаиловић. Усавршавала се на Летњој музичкој академији у Ници/ Француска, код композитора и професора паришког Конзерваторијума П. Санкана. Посвећено се бави музиком француског композитора Ерика Сатија од 1986. као и Новом Музиком 20. и 21. века: минимализмом и постминимализмом. Прва плоча на тлу бивше Југославије са клавирским композијама Сатија Initiés, изашла је 1988. године у издању М Продукције Радио Новог Сада. Са делима Е. Сатија, Ф. Гласа, М. Најмана, Мундога, В. Мертенса, А. Перта, Џ. Кејџа, Х. Скемптона и др, Бранка Парлић је до сада наступала у Србији, Хрватској, Македонији, Словенији, Немачкој, Француској, Мађарској, Аустрији, Швајцарској, Холандији и Енглеској.

Учествовала је на музичким фестивалима: Загребачко Бијенале, Будвански летњи фестивал - Град театар, Скопско лето, Битољски Фестивал, Номус, Ринг Ринг – Београд, Ремузика – Приштина, Гандусијана – Ровињ/Хрватска, Егзит фестивал- Нови Сад, Мотовунски Филм Фестивал, Нимус и др. Гласове композиције за клавир соло премијерно су изведене 2004. у Новом Саду, а нумера Метаморфозис бр. 2 коју је тада извела, неколико година се емитовала на престижном британском ТВ каналу Classic FM. Од 2011. два спота са музиком Ф. Гласа и А. Перта емитују се на британској C Music TV. У издању Музичке продукције Б92 из Београда, 2006. изашао је ЦД Метаморфозис, на коме се налазе композиције за соло клавир, америчког композитора Ф. Гласа. Године 2013. снимила је плочу/винил Satie & Beyond у Ливардену (Холандија). Б. Парлић на репертоару има и филмску музику М. Најмана, Ф. Гласа, Н. Рота, Е. Сатија - култни филм из 1924. год. Entrácte (Међучин) у режији Р. Клера.

Као активни пијаниста, предавач, организатор концерата и педагог, већ дуги низ година, посвећено се бави промовисањем и афирмисањем Нове Музике. Бранка Парлић је наставник стручног предмета, а од 2014. и шеф на Катедри за клавирски практикум Академије Уметности у Новом Саду. Чест је предавач на курсевима и семинарима Нове Музике. Од 2006. делује као уметнички директор концертног серијала Нове Уши за Нову Музику.


Програм

Ерик Сати

Хладни комади – Мелодије које измичу и Укрштени плесови 1, 2, 3 (1897)
Филип Глас
Етиде за клавир бр. 2, бр. 6, бр. 11, бр. 16, бр. 17, бр. 20 (1991 - 2012)