Сала Нишког културног центра, 20 сати

ТРИО АУРА

Састав триа Аура чине истакнути македонски музичари: флаутиста Страшо Темков, пијанисткиња Ана Гацева и фаготиста Маријан Милошевски. Сви они раде као професори Факултета музичке уметности у Скопљу. Наступали су на бројним реситалима као солисти или камерни музичари у Америци,Азији, Африци и Европским државама: Француској, Немачкој, Аустрији, Енглеској, Бугарској, Србији...

Критика их назива: „Мајстори својих интрумената“, а захваљујући концертима у земљи и иностранству, овај трио се несумњиво убраја међу најбоље и најактивније извођаче у Македонији.

Богата концертна активност овог триа обухвата дела свих музичких стилова и епоха. Трио промовише премијерна дела македонских композитора написана специјално за овај састав. Њихово камерно музицирање карактерише изузетан осећај за експресивност, музичку симбиозу и компактност звука и израза.

Страшо Темков је један од најуспешнијих уметника своје генерације. Таленат и жеља за уметничким достигнућем воде га на концертне подијуме као солисту са оркестрима ( Македонска, филхармонија, Француско-aмерички камерни оркестар, камерни оркестар Македонске филхармоније, Македонски камерни оркестар, камерни оркестар Аморозо и камерни оркестар Лејдис.

Члан је реномираног камерног састава Македонски дувачки квинтет и Триа Аура, а наступао је  и на бројним музичким фестивалима: Охридско лето, Јесење музичке свечаности, Скопско лето, Дани македонске музике, Хераклејске вечери, Арт Аполонија (Македонија), Салон уметности (Бугарска),НИМУС, ЛЕДАМУС ( Србија),Еспресиво, Барски љетопис , Међународни фестивал камерне музике у Никшићу (Црна Гора), такође фестивали у Хрвацкој, Италији, Француској, Енглеска, САД.

Један је од ретких македонских уметника који је наступао у Карнеги Холу у Њу Јорку једној од најпрестижнијих светских концертних сала. Репертоар који изводи обухвата периоде од барока до савремене музике, а стреми и ка промовисању нових дела светске и домаће музике за флауту. Издао је два компакт диска у сарадњи са пијанисткињом Маријом Вршковом, у продукцији МММ и ДКУ – СКОПСКО ЛЕТО.  Страшо Темков је члан жирија  најпознатијих  домаћих и међународних такмичења. Његов упечатљив интерпретациони стил  доводи га до  освајања најзначајније награде Златна лира, која се додељује за врхунска уметничка достигнућа, од Савеза музичких уметника Македоније.

Пијанисткиња Ана Гацева, ради као редован професор клавира на Факултету за музичку уметност у Скопљу. Једна је од најактивнијих и најуспешнијих солиста у својој земљи. Сарађивала је са врсним пијанистима и педагозима као што су: Моник Дешосе, Жан Клод Пентје, Милена Молова, Александар Штаркман, Жени Захариева...

Добитник је високих државних и међународних награда а наступала је  у најугледнијим салама и институцијама  Њујорка, Париза, Беча, Салцбурга, Минска, Кијева , Дрездена, Софије, Букурешта, Амстердама, Љубљaне, Загреба, Пловдива, Београда, Порторожа, Цетиња...

Ана Гацева је чест гост Македонске филхармоније, Омладинског Међународног камерног оркестра, Оркестра савремене музике Св. Софија, Руског Академског камерног оркестра, Битољског камерног оркестра. Гостовала је на реномираним међународним фестивалима: Охридско лето, Museum de Buitenplaats, Минско пролеће, Les concertsde Midi & Demi, Фестивал у Кијеву, Загребу, Меридијан у Букурешту, Еспресиво, Барски љетопис, Дани македонске Музике, Штипско лето, Макарски летњи фестивал, Летњи фестивал у Oмишу, Љубљански композиторски форум, и Хрватска летња приредба.

По позиву, одржала је бројне семинаре и била члан жирија на такмичењима пијаниста у Македонији и шире. Као најбољи музички извођач, добитник је највеће награде Георги Божиков, додељене од Савеза композитора Македоније 2012. године.

Марјан Милошевски своје професионалне почетке везује за камерни оркестар за модерну музику „Света Софија“ са којим је наступао на Охридском лету и Данима македонске музике. Након тога постаје стални члан оркестра Националне опере и балета у Скопљу, а 2000. године био је гост оркестра опере у Тирани у Албанији. Након завршетка факултета уписује магистарске студије на факултету „Ћирило и Методије“ у Скопљу. Његови студентски концерти и реситали били су премијерно извођени у Републици Македонији. На мајсторком курсу у Дубровнику 2002. године упознао је неколико менаџера из области класичне музике који су му понудили сарадњу између осталог и као члану оркестра за нову музику „Сонемус“ са којим је остварио велики број концерата на Балкану и Европи. 2003. год. наступа као солиста са симфонијским оркестром ФМУ као солиста на вечери Моцартове музике. Као члан „Сонемуса“ отишао је у Швајцарску где је радио у националном театру Винтертура  и имао веома значајне концертне турнеје. Исте године магистрирао је на тему: „Интерпретација на фаготу“. 2004. године основао је музичку радионицу „Ад Либидум“ у чијем склопу су радили дрвени дувачки квартет, као и квартет фагота. Одржао је неколико реситала а активан је као камерни музичар триа Опера, Кон Темпора, Дувачког квинтета МОБ и триа Аура. Запослен је као члан МОБ-а и ванредни је професор на Факултету музичке уметности у Скопљу.


Програм

Шарл Лефебвр - Баладе
Тим Јанса - Три минијатуре оп. 81
Астор Пјацола - Годишња доба
Јесен-танго
Зима- танго
К. Димушевски - Aegri somni
К. Димушевски - Дечја игра